maanantai 19. toukokuuta 2014

Lahjakortin historiaa ja nippelitietoa

Niitä on paperisia, kartonkisia, muovisia, ja sähköisiä. Niitä voi käyttää kaupan kassalla, hoitolan palvelutiskillä, tatuointiliikkeessä, sähköisesti verkossa, melkein kaikkialla. Niitä saa palkinnoksi kilpailuista, lahjaksi juhlapäivänä, tai niillä voi ilahduttaa ystävää ilman mitään erityistä syytä. Ne ovat käytännöllisiä ja helppoja, ja sopivia lahjoja mihin tilaisuuteen tai juhlahetkeen tahansa. Lahjakortteja on joka paikassa. Ne ovat olleet näkyvä osa yritysten palvelutarjontaa jo niin monta vuotta, että olemme alkaneet pitää niitä historiallisena keksintönä, vaikka loppujen lopuksi lahjakortti on ollut käytössämme vasta varsin vähän aikaa.

Aikuisilla on vielä hyvässä muistissa kuponkien ja palvelu- ja lounasseteleiden kulta-aika. Näitä voi kutsua lahjakortin edeltäjiksi, joista sittemmin luovuttiin ja siirryttiin turvallisempiin lahjakortteihin, joiden väärentäminen ei enää pelkällä kopiokoneella onnistunutkaan. Vaikka tuntuukin siltä kuin lahjakortit olisivat olleet käytössä jo ihmisiän, todellisuudessa kupongit ja palvelusetelit vaihtuivat lahjakortteihin vasta 1990-luvulla. Tiettävästi ensimmäisenä lahjakortin markkinoille lanseerasi amerikkalainen Blockbuster vuonna 1996.

Lahjakortti voi olla yleisluontoinen kortti, jolla voi ostaa kortin arvoksi määritellyllä summalla itse valitsemiaan tuotteita tai palveluita, tai sillä voi saada jonkun yksittäisen tuotteen, joka on jo ennalta määrätty. Nykyään perinteiset kartonkiset lahjakortit ovat yhä enenevissä määrin vaihtuneet luottokorttia muistuttaviin muovikortteihin, joiden magneettijuova ja/tai viivakoodi tekee niistä turvallisia ja vaikeasti väärennettäviä. Arvoltaan lahjakortit voivat olla pienimmillään vain 5-10 euroa, mutta kalleimmillaan lahjakortilla voi ostaa hyvinkin hintavia tuotteita ja palveluita. Arvokkaimmat kortit ovat useiden satojen eurojen, jopa useiden tuhansien eurojen suuruisia. 


Ei ihme, että lahjakortista on tullut niin suosittu tuote. Tarjonta alalla kuin alalla on nykyään suuri ja tuotteet päivittyvät tiuhaan tahtiin. Trendien perässä pysyminen on vaikeaa ja lahjan valinnasta on tullut työlästä. Lahjakortti on rahaa persoonallisempi lahja, joka kuitenkin antaa päivänsankarille mahdollisuuden valita itse. Koska lahjakortin voi postittaa kätevämmin kuin läppärin tai suklaarasian, se sopii lahjaksi myös kaukana asuvalle rakkaalle. Nykyään lahjakorttien ulkonäköön kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja helppouden lisäksi lahjakortista on tullut kaunis lahja, joka ei vaadi ylimääräisiä käärepapereita.

Ps. ElämysLahjojen lahjakortti oli hyvä lahjaidea ainakin äitienpäivänä.

Lue lisää lahjakorttien historiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti